Först ut är hummus. Jag fick ett infall i onsdags när jag såg att vi hade kikärter hemma och letade fram ett recept som jag hade sparat för sådana eventualiteter. Med hjälp av min lilla mixer (så pass liten att jag fick mixa i två omgångar) arbetade jag ihop en burk kikärter med olja (ca 1/2 dl till 400 g kikärter), vitlök, pressad citron, en skvätt vatten, spiskummin, koriander och salt. Några ytterligare mängdangivelser får ni inte, det är bara att krydda och smaka, krydda lite mer och smaka igen! Jag använde rapsolja för det var det vi hade hemma och det gick alldeles utmärkt, men egentligen ska det ju vara olivolja för lite mer smak. Vattnet var något jag tillsatte lite försiktigt för att få den konsistensen jag ville ha, när jag inte längre kom mig för med att blanda i mer olja. Resultatet blev i alla fall alldeles lysande, och hummusen blev ännu godare när den fick stå till sig. Idag lördag har vi fortfarande inte lyckats äta upp allt, men den lever tryggt vidare i kylskåpet utan någon som helst försämring. Godaste smörgåspålägget på länge!
I torsdags var jag på torget och handlade grönsaker för exakt 30 kr. Till det lades tomatpuré, passerade tomater, kryddor och en stunds skalande och rivande vilket resulterade i rödrosa händer och nio portioner borsjtj. Besvärligt att stava till, ännu svårare att uttala men väldigt enkelt att göra, grymt gott, nyttigt och billigt samt coolt rödrosafärgad. Vilken soppa! Här kommer receptet som är hämtat från Ica:
Borsjtj (Rysk rödbetssoppa)
ca 1 kg färska rödbetor
2 morötter
150 g rotselleri
2 potatisar
1 stor gul lök
ca 500 g vitkål
1-2 vitlöksklyftor
3 grönsaksbuljongtärningar
1 paket passerade tomater (500 g)
1 tub tomatpuré (200 g)
4-5 lagerblad
2 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja till stekning
salt, peppar
+ gräddfil och kryddgrönt till servering
1. Skala alla rotsaker, potatis och lök. Riv allt utom vitlöken grovt i matberedare, även vitkålen.
2. Hetta upp olja i en stor kastrull. Fräs allt utom vitlöken. Det ska inte bli stekt, bara genomhettat.
3. Häll på vatten så att det täcker. Lägg i buljongtärningarna. Pressa i vitlöken. Tillsätt de passerade tomaterna, tomatpurén, lagerbladen, salt och peppar och låt koka på medelvärme tills allt är mjukt, ca 30 minuter.
4. Späd eventuellt med mer vatten (totalt i soppan 1 1/2–2 liter), rör om med jämna mellanrum så att inte grönsakerna bränner fast. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Servera med en klick gräddfil och ev kryddgrönt, och några rejäla brödskivor.
Tredje bravaden i köket som alltså inte kvalar in i riktigt samma kategori som de två övriga utgörs av en romsås/röra som jag ursprungligen gjorde till stekt lax. Efter att ha surfat lite recept och tjuvkikat på färdiga burkar i affären fattade jag den turkiska yoghurten och började experimentera. I yoghurten fick röd rom till slut sällskap av lite majonnäs, finhackad rödlök. lite hackad gräslök, pressad citron, hackad dill och svartpeppar. Tror det var allt... inget salt eftersom romen är rätt salt i sig själv. Hur låter det tycker ni? Jag och Anders kan tala om att det var alldeles kalas! Tänk om man sedan skulle få för sig att blanda i lite räkor eller kräftstjärtar också och det blir en fullfenad skagenröra att lägga på toast eller i bakad potatis. Så fantastiskt mycket pengar blev det egentligen inte heller eftersom romen är ganska smakrik. Jag använde bara halva burken som kostade 20-25 kr och vi hade sås så det räckte och blev över ändå.
Sådär, hoppas jag har gett er lite inspiration eller åtminstone fått er att dregla en aning. (Anledningen till att jag varit så påhittig i köket den här veckan är att jag har tenta på måndag. Aldrig får man så mycket saker gjorde som i tentatider...)